Pälsfarmer

Någonstans, nyligen, var det någon som yttrade sig. En liten viskning i vinden berättade att usch och fy och tvi för pälsfarmer! Hur KAN man föda upp djur enbart för att döda dem? Himmel vad vi människor är giriga och stackars, stackars minkar och kaniner och allt vad det kan vara. 

Men vet ni vad? Det är vardagen för hundratusentals kor och grisar. 2012 slaktades över 400 000 nötdjur i Sverige. Det är precis lika fruktansvärt som när en kanin stryker med. Tre miljoner grisar slaktas årligen i landet och där är det ingen som rynkar pannan eller höjer på ögonbrynen. What's the difference?

Förhållandena under vilka djuren lever på dessa pälsfarmer kan ju vara värda att protestera mot, men kor och grisar behandlas som bekant också illa lite här och var. Det motiverar naturligtvis inte att andra djur också ska lida men jag kan inte låta bli att förundras över att det ska skrikas och vrålas när en söt kanin möter ett svart öde men en stackars gris är det inte så noga med? Missförstå mig inte nu, det är FRUKTANSVÄRT att människor kan vara så grymma mot djur som de bevisligen är ibland. Men jag tycker att ALLA djur förtjänar att ha det bra. 

Det som kan anses tveksamt med dessa pälsfarmer skulle ju i så fall vara motiven bakom verksamheten. Grisar och kor slaktas förhoppningsvis med intentionen att bli mat åt oss människor (även om det KASTAS kopiösa mängder kött årligen) medan minkar, kaniner, rävar och andra vackra pälsdjur slaktas för människans höga nöjes skull. Det är skillnad på att slaktas för att göra människan mätt och att slaktas för att göra henne vacker. 

Faktum är att jag aldrig riktigt har förstått poängen med päls. Det finns ju fuskpäls? Lika fint, lika bekvämt, inga döda djur. Kanske saknas de fantastiska värmande egenskaperna som en äkta päls faktiskt ger men herregud - ni är väl inte bosatta i Sibirien? Och jag tvivlar på att det är för att man är frusen som man klär på sig en päls om man kombinerar den med en klänning som är kortare än vilken klänning som helst på barnavdelningen... Börja med ett par byxor så ska du se att det blir lite varmare.

Nä, djurens förhållanden måste kontrolleras och följas upp men det gäller inte bara pälsdjursfarmerna. ALLA djur har rätt att ha det bra så länge de lever och de har också rätt till ett värdigt avslut. Självklart är det jättesynd om alla minkar och kaniner, men jag tycker synd om grisarna och korna också. Så var NOGA när du väljer köttprodukter. Oavsett om det är en pälsjacka, en ny handväska, en fläskkotlett på Ica eller något annat. Välj svenskt och gärna närproducerat. Lantgårdar säljer ibland kött i sina gårdsbutiker, ett toppenbra sätt att få handla kött från djur som man vet har haft det bra!